Det sinar…

Ska egentligen inte upprepa mig och skriva att jag sitter i värmen på balkongen. Men kan inte låta bli – det är ovanligt varmt och det har det inte varit så många gånger under denna säsong. Vi började med 30, men nu har det sjunkit till 26 och är härligt. Vi har så skön värme här i Kapstaden, den är inte för torr och definitivt inte fuktig, som det varit i en del länder där vi bott.

Inget varar för evigt och denna vistelse har nu bara 14 dagar kvar. Och som alltid börjar man ställa in sig … Varför? Åker man på två veckors semester till värmen njuter man av varje dag och går inte och tänker på att nu är det snart slut …

Tänker på att om två veckor är det en annan balkong som gäller, visserligen inglasad med fantastisk utsikt, men kommer det att vara 25 grader sedan solen gått ner …? Kommer det ens att vara 25 grader på dagen – sol? Vad jag förstår så är det vinter/vår/vinter och vår igen. Att ljuset är på väg tillbaka förstår jag – här är det nu en timmes skillnad på kvällen och en timme på morgonen – men värmen stiger denna tiden på året. Det är den varmaste perioden just nu.

Maken och jag tog en promenad längs vår affärsgata idag. Vi var ute efter hinkar med lock. Här är snart katastrof pga. uteblivna regn de tre sista vintrarna. Dammarna har ca 120 dagar med vatten kvar för att försörja Kapstaden. I nordöstra Sydafrika – runt Johannesburg – där drunknar folk, vägarna spolas bort och hus står under vatten.

Vi fick tag i hinkar, men vad hjälper det om vattnet uteblir. Två spolningar av toan och lite fler avsköljningar i duschen, sen är de tomma. Jag vet att jag antagligen hinner lämna innan detta inträffar, men osäkert med maken, man ändrar antalet dagar hela tiden. Folk fyller på sina pooler för att klara sitt eget behov och det är just detta man inte får göra. Här finns ganska gott om pooler.

Vi tittar ut över judiska skolans pool och vattennivån i den sjunker definitivt inte. Vi har sett hur snabbt nivån sjunker under ett jullov när man inte underhöll poolen. Det var ett par decimeter på några veckor, men nu är nivån konstant – liksom det antagligen är på de flesta håll i omgivningarna. Tror det är många som inte fattar vidden av detta. Hur i helskotta ska man klara av att försörja en sådan stor stad med vatten när dammarna är tomma, det finns ingen reservplan och definitivt inga reserver. ”Tänkte inte på det …”

Dagens Owe: Var får han allt ifrån …? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *