Kalabalik i Parlamentet …

Idag kom äntligen vår Hilda tillbaka efter sin julferie i Zimbabwe. Hon fick trubbel med passet som skulle fixas med nya fingeravtryck (?). Hur kan man få ut ett pass första gången om det är fel på fingeravtrycken. Det skulle vara klart om ca en vecka. Hon gick dit och då skulle det ta ca 6 veckor. Men, om hon betalade så skulle hon få det på två dagar. Hon betalade. Efter två dagar var passet fortfarande inte klart. Det skulle dröja ytterligare flera dagar om hon inte betalade. Hon betalade, fick vänta ytterligare dagar, men fick slutligen sitt pass.

Nu är hon här, vi får se hur det går, man kommer att försvåra för zimbabwier att få uppehålls/arbetes tillstånd. Vi får inställa oss på att det kommer att bli bekymmer för henne. Det är ju bekymmer för oss som kommer hit för att leva här några månader och som spenderar våra vardagliga pengar här. Vi kostar inte SA en krona, vi måste betala till minsta cent vad vi behöver – inklusive sjukvård. Och vi betalar väldigt mycket skatt per månad för vår bostad – vi är med andra ord en säker inkomstkälla även när vi inte är här.

Idag var det öppning av Parlamentet, eller vad man nu kallar det. Alla parlamentsledamöter defilerade förbi på den röda mattan. Den ene fetare än den andre – ursäkta min kommentar, så bör man inte skriva om människor – men i vissa delar av Afrika har det varit tradition att visa sin rikedom genom att bli fet. Gäller tydligen fortfarande. Den som har läst sin ”Damernas detektivbyrå” vet att det är så en ”traditionell” afrikansk kvinna ska se ut … 😉 Min iakttagelse är att det också gäller männen.

Militären stod i givakt, en afrikansk kör sjöng – och här dansar man alltid – inget undantag idag. En del av ledamöterna började också dansa när de passerade kören. Det tillhör den afrikanska kulturen.

Presidenten kom med en av sina många fruar, alltid spännande varje år vem som får vara med. Det var lite förvirring ett tag, han tågade in med en icke fru – tror hon är talman.  Men när man sjöng nationalsången stod en av hans fruar där. Han har många – 4 nuvarande och två frånskilda. Han har 21 barn – kanske tur att det är flera fruar som får dela på den biten. Han har sagt att han är kristen, men när det gäller fruar så håller han sig till sin afrikanska tradition …

När Parlamentet öppnade blev det som förra året – bara så mycket värre. Det är en kvinnlig talman med en kvinnlig ”bisittare” – vet faktiskt inte vilka titlar de har – men de har ett under av tålamod och artighet. Den forne ungdomsledaren för ANC, Malema, har bildat eget parti och de har satt i system att sabotera öppningen av parlamentet. I år blev det värre än vanligt . De saboterade varje försök till demokratisk ordning, att president Zuma skulle få hålla sitt tal – vilket är meningen med denna dag. Taleskvinnan fick vid minst två tillfällen be presidenten att sätta sig och försöka få ordning på dessa bråkmakare – som faktiskt fick framföra sina åsikter … Till slut var man vid vägs ände, då hade det gått nästan 1½ timme. Vilket tålamod och vilka artiga/gammaldags tilltal. Hade inte varit fel med ”Håll käften och sätt er”. Det blev så att man fick lov att kalla in militären. Det kom in civilklädd militär som försökte ta med dessa människor. Fullt slagsmål från vissa och det var inte alldeles lätt att avlägsna dessa storvuxna personer från lokalen. Utanför stod militärer i sina uniformer och försedda med genomskinliga sköldar.

Det blev full kalabalik utanför också och Malema fick pressens öra och stod och argumenterade framför kamerorna väldigt länge. Vilken chans till propaganda. Skrämmande tycker jag personligen när man vet vilka avsikter/åsikter han har.

Under tiden fortsatte andra ”protestanter” att sabotera inne i parlamentet. Då reste sig motståndarpartiet DA, Democratic Alliance, och lämnade salen. Det är det parti som har makten här i Kapstaden och som länge leddes av en vit kvinna – Helen Zille. Vet inte om de kom tillbaka in igen, allt var så rörigt. Men presidenten fick hålla sitt entoniga tal, där han läste innantill, ska inte gå in på vad han sa – det är dags att sluta nu …

Militären står beredd. Presidenten syns inte bakom militärernas breda axlar …
Kören sjunger och dansar …
Presidenten och en av hans fruar under nationalsången …
21 kanonskott avlossades. I bakgrunden syns Taffelberget. Även flygplan defilerade, men de var för högt upp för att min kamera skulle få en bra bild …
Och mitt i allt detta står bysten av Nilson Mandela – knappt synlig …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *