Herpes zoster/bältros/helveteseld …

Vid vår dagliga morgonstund i solen, i behörigt avstånd från körsbärsträdet, så visade jag maken några konstiga utslag som jag fått i sidan på min mage. De har funnits några dagar men idag hade det börjat bli vattenfyllda blåsor. Dessutom så har huden ”somnat” på den sidan. Sökte ju läkare i måndags pga av att jag hade haft så ont i min sida i flera dagar, kunde inte ligga stilla på nätterna utan roterade mest i sängen. Jag gick hem med tabletter mot inflammation med smärtstillande effekt. Det gick inte ställa säker diagnos, för det gjorde så ont överallt och ”ingenstans”, medicinen hjälpte lite och igår tyckte jag det var ganska ok.

Då sa maken att det där skulle ju kunna vara bältros (han råkade ut för det för några år sedan, men i ansiktet – jo man kan få det där också) … Jag slog upp på nätet och läste, och det stämde precis, inte minst smärtan. Helveteseld kallas det på vissa språk. Jag ringde till vårdcentralen, och jo, de konstaterade bältros … Så nu är det ny medicin – som skall sväljas var 4:e timme – och vi hoppas att den hann sättas in i tid. Skall ske inom 72 timmar efter utslagen visar sej, men jag kommer inte ihåg när jag såg dem första gången.

Nu är det dags för nattdosen, och sedan blir det sängen. Skall försöka ta efter fyra timmar igen, för detta är ingen roligare upplevelse kan jag meddela. Men först skall jag se hur många det är som vill kommentera i min dagbok. Igår var det 26 stycken, jätteglad blev jag, men alla var spam om olika ringsignaler till mobilen …

6 reaktioner på ”Herpes zoster/bältros/helveteseld …”

 1. Usch – det låter ju inget bra alls!! Stackars dig! Skönt att du fick det diagnosterat… men man undrar ju varför det var så svårt att försöka diagnostera första gången… eller är det enklare att slänga fram lite anti-inflammatoriskt… suck. Hoppas nu medicinen hjälper fort fort! Vi tänker på dig här borta!!

 2. Det är inte lätt att ställa diagnos … Åtminstone på mej. Smärtan flyttade sej hela tiden, och det enda bestående var att det gjorde så ont när hon nuddade revbenen … 😉

  Med facit i hand förstår jag varför – hur håller man fast en smärta som följer nervtrådar … Ena gången gjorde det helvetiskt ont, för att i nästa stund inte kännas alls …

  Kanske inte för inte som det kallas för helvetes eld …
  M

 3. Jo… men just därför… otydlig, men stark smärta som kommer och går runt midjan… ställdes ens frågan? Låter ju självklart i efterhand tycker man – borde ju i alla fall varit med på tapeten.

  Bra at du har mediciner och hoppas nu att det inte blir långvarigt!

 4. Jag känner mej tacksam att två läkare tog sej tid att titta på mej, visserligen en med felaktig diagnos … Men sedan jag fyllde 50 så är jag någon som man helst inte vill ha in i undersökningsrummet – och om jag lyckas komma in, så … ut med henne så fort som möjligt. Ge henne ett recept så hon har något att stoppa i sej så hon håller tyst …

  Ja, ungfär så 😉

  Kram
  M

 5. Jag fick höra att jag skulle ha ont i några dagar och att det skulle gå över själv och att det kanske inte ens var bältros eftersom utslagen var så ljusa. Sedan fick jag dras med eländet i över en månad. Tycker nog att jag kan kalla mig felbehandlad. Jag har fortfarande skorpor som jag kliar upp i sömnen som inte vill ge med sig, men men, det är inte ont längre.

 6. Hej Emma,
  Hoppas att det har ordnat sig för dig och dina besvär gått över nu. Det är tydligen svårt att ställa diagnosen – men har man det så vet man att man lever. Har du fortfarande besvär med klåda så gå till apoteket och köp Xylokain salva (vet inte exakt hur det stavas …) det är en bedövningssalva och den är utmärkt för kliande myggbett, så den borde kunna ge lindring i ditt fall också.
  /M

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *