Nu är det ljus …

Julbocken i Gävle – bilden hämtad på nätet …

 

Här sitter jag igen och lyssnar till hur vinden fortfarande tjuter utanför. Ibland tar den i och det skakar till och någon dörr eller annat smäller i huset. Swimmingpoolen utanför balkongen är fylld med skräp + två mål som stod på poolkanten.  Var iväg till vår fredagslunch idag, det var riktigt otäckt att gå ute. Så mycket skräp som kom flygande i vindbyarna. Massor med konstiga saker på trottoarerna som blåst ner. Vi kunde inte sitta på den vackra gården med den fantastiska bouganvillan, som blommar överdådigt just nu i cerise/lila … Den hade blåst ner i natt. Den nya ägarinnan av restaurangen berättade att hon grät i morse när hon såg det. Medan vi satt där – inomhus – kom trädgårdskillarna och efter stund började de bära ut gigantiska knippen med den blommande busken. Då grät nästan vi också. Undrar hur mycket som kunde räddas …

Jag har en webbkamera live som jag har följt de senaste åren under advent. Julbocken i Gävle … där kan man i kväll se hur det snöar, hur den blir mer och mer täckt av snö. Vill någon kika på den – innan den bränns ner … så finns länken längst ner.

Jag har också en annan länk som jag följer, Store Mosse Nationalpark, där lägger man ut mat till örnarna i ett naturreservat. Igår när jag gick in kom örnen, kunde följa den först ca en halvtimme när den satt i ett träd och avvaktade innan den vågade sig fram. Sedan kunde jag följa den i ca en halvtimme medan den åt. Idag gick jag in igen vid ungefär samma tid. Då satt örnen igen – liksom igår – först och avvaktade i ett träd en bit bort. Sedan fick jag se den när den precis landade på ”bordet”. Vilken vingbredd – imponerande. Där satt den och kalasade i minst en halvtimme innan jag stängde ner för lunchen. När jag kom tillbaka kopplade jag upp sajten igen och – tro det eller ej – efter ca tre minuter kommer det en örn för att äta. Tror att det var en annan individ – den verkade lite större, flög in direkt och var inte så ”gulaktig” på huvudet. Länken finns nedan om ni vill kika in. För det mesta händer ingenting, eller så är det kråkor, korpar eller kajor där.

Nu är det ljus i huset igen. Alla adventsstakar på plats, liksom stjärnorna i fönstren. Ser lite fånigt ut när vi sätter upp allt i solskenet – men helt rätt senare på kvällen. Just nu till ex. Köpte två röda julstjärnor idag, som förstärker känslan av advent. Amaryllisen, som jag köpte för några veckor sedan, blommar för fullt på sin andra stängel. Får se om vi får tag i någon mer i år när den blommat ut.

Nu ska jag avsluta kvällen med att dricka en kopp rooibos och lyssna på något program på Sveriges Radio – kanske blir det en liten konjak också, det är ju fredag …

Här kommer länkarna.

http://www.merjuligavle.se/Bocken/Bockenkamera/

http://www.webbkameror.se/djurkameror/storemosse/index.php

Fantastiskt, eller hur …?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En annan besökare, falk …?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *