90 år …

Idag skulle min mamma ha fyllt 90 år.

För tio år sedan hade vi en härlig, trevlig fest tillsammans med familjen och släkten. Vi har alltid haft trevligt i min familj och trivts med varandra och släkten. Det var som det var meningen att det skulle bli en fantastiskt vacker dag – trots utlovat regn. Partytält var förberedda och resta under mycket besvär och gapskratt. De kom på plats, men behövde inte användas.

Det är tio år sedan och mycket har hänt sedan dess. Ca två veckor efter födelsedagen fick mamma en massiv hjärtinfarkt. Jag hade precis rest hem till Ghana, vi talades vid i telefon och jag frågade: ”Vad har du nu ställt till med?” En jargong vi lagt oss till med då det varit en del problem med hennes hälsa de senaste åren. Jag var beredd att åka hem – men mamma var mycket lugn och svarade på min fråga att de tog så god hand om henne att jag kunde gott stanna där jag var. I två dagar talades vi vid och jag var resklar. Men hon var färdig med livet – hon hade haft en ”avskedsturné” – besökt gamla vänner som fortfarande var i livet – dagarna innan infarkten.

Jag vill här minnas min mamma – som blev min vän de sista åren. Vi reste så mycket tillsammans och jag lärde känna kvinnan bakom ”mamma”. Konstigt hur man egentligen tänker om mammor – de blir på något sätt ”neutraliserade”, de ska vara mammor. Min mamma visade sig vara en trevlig, nyfiken, humoristisk kvinna som vann respekt hos de vi träffade och hon hade lätt att få nya kontakter.

Vi reste bland annat från Maputo via Johannesburg till Kapstaden. Först buss, som landade i ett väldigt tufft område i J-burg. Personalen sade att de ville inte att mamma skulle vara ute på gatan, de ville att hon skulle sitta inne på kontoret – vi andra fick stå kvar ute på gatan bland ”buset” … 🙂 Jag såg till att hon fick ta med sig vårt bagage.

På tågstationen i J-burg var man tvungen att ha järngrepp om bagaget och ögon i både nacke och sidled – mamma klarade det galant utan att bli nervös. Snarare jag som undrade vad jag gett mig in på.

På tåget blev hon bästa kompis med ynglingarna i restaurangvagnen. Det var inte helt okomplicerat att resa tåg i 26 timmar – men, mamma beklagade sig inte. Vi hade en bra resa och hon njöt av äventyret och klarade alla problem med den äran.

Varje år vid denna tid var vi ute i Hälsingeskogarna och harvade lingon, även de sista åren när hon knappt kunde gå. Då letade vi efter ställen där hon kunde ta kryckorna och gå in skogen så hon kunde dra sin plockare. Vi letade svamp och jag lärde henne några svampar som var goda och lättplockade utan att hon skulle behöva ge sig ut i skogen.

Vi brukade ha tur med vädret under denna vecka och kunde sitta ute och rensa det vi plockat. Sedan stängde vi stugan för vintern och – underligt nog blev det ofta höst samma dag vi lämnade.

Tillbaka i lägenheten var det underbart att höra hennes belåtna suck när hon kröp ner i badkaret. Efteråt åt vi hämtpizza och drack rödvin och hon njöt av att vara tillbaka i lägenheten med alla bekvämligheter. Då var hon nöjd efter att ha varit i sin älskade stuga hela sommaren.

Ja, kära mamma – jag har så fina minnen med dig – det var helt underbart att sitta i köket i stugan och lyssna till dina berättelser om ditt liv. Du kunde verkligen berätta, det var inte tråkigt en enda minut. Borde haft bandspelare, men. Tack o lov har jag varit flitig med kameran …

Här sitter hon på sin favoritplats och tittar ut över Dellen ...
Här sitter hon på sin favoritplats och tittar ut över Dellen …

 

 

 

 

 

 

 

Efter badet på hennes födelsedag 2002 ...
Efter badet på hennes födelsedag 2002 …

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ännu en skön stund vi Dellen efter en dag i skogen ...
Ännu en skön stund vi Dellen efter en dag i skogen …

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tappert försök att resa partytält ...
Tappert försök att resa partytält …

 

 

 

 

 

 

 

I vår trädgård i Maputo ...
I vår trädgård i Maputo …

 

 

 

 

 

 

 

Med kikaren inställt på krokodiler i Kruger Park ...
Med kikaren inställt på krokodiler i Kruger Park …

 

 

 

 

 

 

 

Bilene - en underbar lagun norr om Maputo ...
Bilene – en underbar lagun norr om Maputo …

 

Korsord...
Korsord…


 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 reaktioner på ”90 år …”

  1. Tack för att du lagt upp fina bilder på mamma och firar hennes födelsedag! Hon var en fantastisk människa, och hon är det ju fortfarande – tack vare våra bilder och alla minnen som gör att hon lever kvar hos oss.
    Kram!

  2. Ja, visst är det underligt att jag fortfarande saknar henne efter 10 år – jag tänker på henne varje dag. Jag till och med pratar med henne fortfarande – men inte varje dag … Vet inte hur man skulle tolka det 😉 Men, hon är värd att uppmärksammas, som hon alltid kämpat för familjen …
    Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *