Vatten …

Ikväll har maken och jag haft TV kväll. Vi har tittat i kapp lite. Det började med Veckans Brott, Rapport och avslutades med Hotel Halcyon. Där drog det igång på alla cylindrar – vi såg de två första avsnitten. Hur ska de kunna fortsätta att hålla spänningen uppe. Ser redan fram emot nästa avsnitt, vilken dag det nu sänds.

Maken vaknar före mig på morgonarna – även om jag försöker vara morgontidig – vi har nog olika uppfattning där om vad som är tidigt. I morse skulle han ta en dusch, men det kom bara varmvatten, som kommer från varmvattenberedaren. Inget kallvatten så det kunde inte bli någon dusch då det varma är riktigt varmt.

Man har under flera månaders tid varnat för vattenbristen i dammarna och att grundvattennivån är katastrofalt låg. Folk med egna brunnar får bara använda dem vissa tider. Man ber folk att tänka om och inte slösa med vatten. Maken trodde i morse att – nu var det slut. Så var det nu inte – tack o lov. Det var tydligen en vattenläcka i vår stadsdel och den var åtgärdad när jag steg upp.

Det fick bli så att dagen har gått i tvättens tecken. Passade på att tvätta det som låg i tvättkorgen. I morgon kommer Hilda och det passar extra bra, då blir det struket också. Har nu bara kvar badrumsmattorna och köksmattan som ska tvättas innan vattnet tar slut, förutom den vanliga veckotvätten. Men med den får det bli som det blir. Gardinerna får vänta till nästa säsong. Det kanske låter som om jag slösar, men jag spar så mycket jag kan och har ett program på maskinen som knappt tar något vatten alls. Den jobbar desto längre i stället.

Man tror att vattnet ska räcka ca 130 dagar till. Tack o lov är jag tillbaka i Sverige då. Kan någon föreställa sig hur det är att vara utan vatten?

Jag har upplevt det under några år i Tanzania då vi blev utan vatten pga. av att inte elen fungerade så att vattnet kunde pumpas upp på taket. Vi löste det genom att ha stora vattentunnor i badrum och på toan. I Maputo hade vi en trädgårdsmästare som inte höll reda på tiderna när vattentanken fylldes på och gjorde av med allt i trädgården. Men i båda fallen fungerade det till och från.

Tar vattnet slut här så tar det slut. Punkt … Folk fattar nog inte riktigt att det är så. Här behövs det regn – mycket regn för att fylla på dammarna, och man kan nog inte hoppas på något före april/maj. Två år i rad har det inte regnat och året innan dess var det dåligt. I nordöstra hörnet av landet är det översvämningar, liksom i Harare. Vi har fått bilder från vår vän där, hennes hönor får simma.

I morgon bitti har man lovat lite regn i form av spray, och just nu är det en väldig dimma – den bara ramlade ner nu medan jag suttit här och skrivit detta. Låt oss hoppas att dropparna blir tillräckligt stora och tunga så de ramlar ner i form av regn …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *