Lucia morgon …

De senaste åren är vi bortskämda med att ratta in SVT Play och tittar på SVT:s  Luciafirande. Inte i år. Först strulade det med våra plattor – SVT svarar varje gång vi försöker komma in att vi måste ladda ner appen. Vi laddar ner appen – säkert gjorde vi det minst två gånger per platta. Så utan förvarning kommer vi fram till programtablån – men det är ingen garanti att vi kan öppna ett program. Nu har vi lärt oss att det är bara att köra på tills det fungerar – inklusive att ladda ner den redan nerladdade appen …

Så kom vi då fram till hemsidan och var redo att titta på Lucia. Bordet var dukat med pepparkakor, levande ljus och te. Då står det att programmet bara kan ses i Sverige …! Vad nu, vi spekulerade vilka som kunde ha rättigheter på Luciasångerna … Men skam den som ger sig. Jag hämtade datorn – kopplade loss den med alla sladdar till extra skärm och högtalare. Jag har kanske tidigare skrivit att jag är ingen vän av surfplattor. Jag föredrar en dator. Och mycket riktigt vi kom in på Luciafirandet  – men det var så dags. Klockan var för mycket och solen sken alldeles förfärligt. Ingen Lucia stämning precis. Vi bestämde att skjuta upp firandet till kvällen när det är mörkt.

Senare fick jag via dottern i CA veta att SVT gjort ett stort misstag och blockat programmet för utlandssvenskarna – måste ha varit tragedi i många hem världen över. När jag fick igång min dator var det tydligen precis när de åtgärdat sitt misstag. Det kanske går precis lika bra med surfplatta – men, nej det gör det inte. Man håller fortfarande på och envisas med att vi ska installera appen. Vi avinstallerar och installerar – spelar ingen roll – det är som att kasta pil. Ibland träffar den.

Vi såg Luciaprogrammet, men orkade inte titta till slutet – hur mycket lite Lucia kan det bli när det är Lucia. Vacker sång, även om flera sånger var alldeles för långa, och de hörde – enligt min mening – hemma i ett annat musikprogram. Jag är nog en sådan där konservativ gamling som har den konstiga uppfattningen att en Luciakonsert ska innehålla våra traditionella sånger. Visst man får gärna bryta in med något nytt – men det får inte ta över.

Dottern skickade en länk till You tube med barnbarnens firande i Svenska skolan ”over there”. Då satt mormor med näsduk och bara njöt. Vilket fantastiskt program! Där fick jag höra alla sångerna som det ska vara när Lucia kommer. Ett väldigt fint sammansatt program. Dessutom höll mormorshjärtat på att sprängas av stolthet när dotterdottern spelade Stilla Natt …

Undrar vem som fick mest uppmärksamhet, Lucia eller ….

 

 

 

 

 

 

… Oscar Zia …?

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *