Ljus i påse – magiskt …

Dagen har hållit mig sysselsatt med att leka redaktör – tror jag att det heter. Jag sätter samman artiklar som jag lyckats få andra damer att skriva och lägger in bilder. Jag sätter också samman fakta sidor. Snart ska jag koppla samman alla dessa sidor – jag bävar – det brukar inte fungera, inte förrän jag är hysterisk och maken ett vrak. Har redan försökt, men det gick inte. Kommer inte ihåg från gång till gång hur man gör. Har skrivit ut instruktioner – men fattar inte vad det står där.

Ikväll har vi varit på Candle light Concert i Kirstenbosch Botanical Garden, en manskör och en orkester. Det har blivit tradition inför julen att besöka detta evenemang varje år. Vi får höra de traditionella julsångerna och man spelar upp julspelet om Ärkeängeln, Maria, Josef, Jesus, de tre vise männen och änglarna.

Publiken sitter på filtar i sluttningen ner mot scenen och mumsar på sin picknic. Man dricker vin och andra drycker – men där finns inga berusade. Man sjunger med i sångerna, barnen skuttar omkring. Ikväll hade de fått elektroniska ”ljus”, som de viftade med. Traditionen är annars att vi får en papperspåse med ett stearinljus, så var det också i år. Ljuset placeras i papperspåsen, som fungerar som hållare och vindskydd.

Detta arrangemang fyller sin funktion som ”upplysning” för att kunna läsa i det sånghäfte vi fått för att kunna sjunga med i sångerna. Det är inte de svenska julsångerna, men vi har nu bott utanför Sverige så många jular att de börjar få oss att känna julstämning, de ingår numera  i ”arkivet”. En hel del av dem sjungs även i Sverige nu för tiden.

Förvånansvärt få lyckas tända eld på påsen. När det händer uppstår ingen panik – man läggar bara ner den brinnande påsen på marken och trampar på den.

Måste tala om att det är magiskt när alla sitter i mörkret och svänger sina ”lyktor” i takt med sången … Hade inte kameran med, men tror att jag har bilder från tidigare år. Ska leta fram dem i morgon – nu måste det bli sängen. Klockan är snart två på natten – igen …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *