Linolja – gammalmodigt …?

I flera år har jag haft dåligt samvete för våra fönster som vetter mot söder – de måste målas om. De klarade inte av alla de varma och fuktiga vintrar som passerat. Vi fick lite respit de två senaste vintrarna som varit vintrar. Processen stannade av

Idag kom vi äntligen iväg till färgbutiken och inhandlade de nödvändiga kemikalierna + verktyg som ska till för att rädda dem. Jag hade en gammaldags idé om att jag skulle dränka fönsterbågarna med linolja och terpentin – enligt gammalt sätt. När jag letade efter färgen, som det hela ska avslutas med – vi ska inte längre ha trä i natur – de ska vitmålas. Då hittade jag en produkt som jag blev nyfiken på och bestämde mig för att fråga om råd. Rådet jag fick var att strunta i linolja o terpentinen och köra den ”nya” produkten i stället – ”eftersom den var baserad på de nya färgerna …”.

Jag bestämde mig för att göra så. Vi åkte hem och lyfte ur ett av de tre fönstren i burspråket och det placerades på två bockar på altanen, kittet avlägsnades på de ställen där det spruckit och meningen var att jag skulle fortsätta med målartvätt – vars miljöanvisningar inte var vettiga … Enligt anvisningar skulle jag samla in tvättvattnet och åka till kommunens insamlingsställe med det … Jag tog helt enkelt fram mitt lilla ”strykjärn”, dvs en strykjärnsformad slip. Som tur var hade jag slippapper .

Vet inte om grannarna uppskattade det ettriga ljudet från denna lilla apparat – storlek som ett resestrykjärn på 70-talet. Det är fruktansvärt. Efter en timme var min fönsterbåge slipad och klar för den moderna grundoljan. Den var mycket lätt att applicera och sög bra så det blev flera strykningar innan det var mättat.

Nu ligger fönsterbågen på två bockar på altanen och gluggen i burspråket är ”tätad” med en kangas (höftskynke) från Tanzania med text om aidsdagen 1991 – nånting. Kvällen är underbar och vi sitter fortfarande på altanen. Maken tittar på ett intressant program och jag skriver här. När jag skrivit klart – vilket jag gjort nu – så ska jag lägga ett stort, svårt pussel. Sedan blir det nog inget problem att somna i kväll …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *