Han gjorde det …

Släng dig i väggen, Strengnäs Tidnings ”expert”, som så självklart dömde ut Owe Thörnqvist som den förste som skulle åka ur. Owe var en av två som gick direkt till final.

Jag som växte upp på 50/60-talet lyssnade till Owes roliga texter och härliga/glada och framför allt rytmiska musik. Försök sitta still och inte röra på minsta finger eller tå, det går inte. Hans musik var så rätt i allt, men det var på svenska – då gör man ingen större karriär i världen – men, tack o lov. Nu kunde vi barn tillgodogöra oss de snillrika texterna. Owe Thörnqvist och Povel Ramel var de artister som jag älskade mest på den tiden, ja fortfarande. Att kunna leka så med ord.

Min mormor fick en radiogrammofon när hon fyllde år. En sådan där modern, ”liten” som kunde stå på ett bord. Man lyfte upp ett lock som låg ovanpå radion och där var det en grammofon. Hon fick också skivor. Postflickorna, Margareta Källberg, en tysk skiva som jag inte vet namnet på och så Owes ”Titta, titta …” Av dessa skivor var det nog ”Titta, titta” som spelades oftast. Så rolig och lika rolig varje gång skivan snurrade. Ja, fortfarande tycker jag den är rolig och blir glad av att lyssna på den. Sådan lek med ord – upprepning, men det kan inte upprepas tillräckligt ofta …

Extra roligt i kväll var att han fick visa att han var den förste ”rapparen” – ca 40-50 år innan begreppet fanns.

Jag sällar mig till dem som ikväll gläder sig över att han gick direkt till final. Vi såg hans show för några år sedan på en liten teater i Stockholm. Han är helt outstanding som estradör. Tyvärr såg han lite knackig ut ikväll, verkade som om han hade problem med ryggen. Hoppas att det var ett tillfälligt problem. Nu spelar det ingen roll hur han placerar sig i finalen – han gjorde det, han tog sig direkt dit …!!!

Bilderna har jag hämtat från SR och SVT:s hemsidor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *