Folkhemmet …

Började dagen mycket tidigt, maken skulle till Stockholm för att vara valförrättare. Jag fixade så att han fick med sig lite förtäring och förmaningar om att ha skaffning när han skulle köra hem inatt. Sött för att hålla sig pigg. Sedan sov jag en timme.

Det var riktigt roligt att vara här igen, vi har ju bara fladdrat in en eller två dagar och lämnat packningen, sedan har vi åkt vidare. Nu ska jag vara här en hel vecka. Gick omkring i morgonrock och dammtorkade medan jag lyssnade på radio. Så nytt att ha tid att bara skrota omkring. Hann också gå igenom några lådor – nu vet jag var vi har kompasserna, isdubbarna och förstoringsglasen …

Trots att vi dammsög bort alla spindlar på balkongen i förra veckan, så var där full invasion igen. Nu ligger där en kull till i dammsugaren – de är inte små heller och jag gruvar mig för att byta påse. Det får bli i morgon.

När detta var gjort var det dags att göra mig i ordning för att gå och rösta – satte dit kalasansiktet. Idag har jag för första gången varit i vallokal och lagt min röst. Ja, det är inte första gången jag röstat, men första gången på många år som jag varit i vallokalen på valdagen och inte förtidsröstat. Trodde det skulle vara folkfest, men det var inte så många som var där samtidigt. Det är kanske skillnad på att rösta i en liten skola i Strängnäs och en storstadsskola, där representanter för alla partier står och vill att man ska just deras röstsedel. Här stod några, inte alla partier var representerade, och de var mer intresserade av att prata med varandra.

Jag lade ner mina röstsedlar i kuverten, legitimerade mig – fick några glada kommentarer om bilden på körkortet och mig – de kände inte igen mig … – och sedan var det klart. Tänkte fira med att gå till den nedlagda bensinmacken, som numera är en däckmarknad med närbutik, och köpa en glass. Fira att jag gjort min plikt och utnyttjat min rättighet. Butiken var stängd, men där fanns en anslagstavla som jag studerade i stället, om vad som händer i bygden. Några yogakurser och så ville man ha medlemmar till en kör. Det skulle faktiskt locka mig, men jag flaxar för mycket för att kunna delta i sådana evenemang.

Enligt vår nye statsminister ska han nu upprätta det svenska folkhemmet igen … Så bra för oss svenskar, det tackar vi för. Nu kan vi luta oss tillbaka och politikerna ska föra oss bakåt några decennier och allt kommer att bli så bra igen. Vi kommer inte att behöva förhålla oss till det som pågår runt om i världen och i Sverige. Staten tar hand om allt, budgeterat och klart, vi kan bara vara lyckliga i vår välfärd.

Ser fram emot att få flytta till ett mysigt ålderdomshem om några år, där jag kan sitta i gungstolen och lyssna på dragspelsmusik och personalen kommer att tassa runt mig och fråga om jag önskar mig något. Solen kommer att skina och fåglarna sjunga. Jag kommer att åldras i den bästa av världar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *