Fredags”mys” …

Utsikten från vårt bord när gästerna lämnat framför oss ...

På reklamkanalerna i Sverige var det nå’t fånigt om fredagsmys som vi såg i somras. Här har vi damer fredagsmys varje fredag kl 13.00. Veckan avslutas med en lunch och för några av oss är det också ett glas vin som gäller. Det gör inget om man blir lite ”däven”, som man säger i Hälsingland – kanske också på andra platser. Fredag, då känns det trevligt med ett avslut och att känna – nu är det snart helg.

Det är som när jag var liten och lördagen började med Sigge Fürst och Frukostklubben på radion. Det lyssnade jag alltid på innan jag gick till skolan. Lördag var fortfarande arbets- och skoldag då, men man slutade tidigt. På eftermiddagen drog CG Hammarlund igång med Sveriges Bilradio. Eftersom det fortfarande en tid framåt bara fanns en radiokanal, så lyssnade alla på den. Programmet pågick faktiskt mellan 1956 och 1973 (tror att det flyttade till fredagar på slutet).

Det var ett program där lyssnarna skickade in frågor och fick handfasta råd och tips om bilskötsel och trafikregler. Man kunde skicka hälsningar och önska låtar till sig själv och till vänner o släktingar som var på väg någonstans. Det var på den tiden man broderade bilkuddar i korstygn och en del skaffade särskilda bilhjälmar (pepitarutiga) och bilhandskar – men de slog aldrig riktigt. Vi ungdomar skojade om att den värsta bilförare som fanns var en gubbe med bilhjälm som körde Volvo – det var PV eller Amazon som gällde på den tiden.

Vi hade underbart väder idag, igen, liksom förra fredagen. Mitt emellan har det varit lite skakigt. Utsikten från terrassen på restaurangen är fantastisk och det är solglasögon som gäller pga av ljuset. Glittret i havet från solen och den kritvita sanden.

Det var tydligen solförmörkelse i morse – men det märkte inte jag – sov. Maken märkte det inte heller, man skulle tydligen vara på Antarktis – där var det 80%, här bara 20%.

Dessa hjälmar har tillhört CG Hammarlund och hans fru ...

(Bild autionshuset.nu)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *