På vedbacken …

Idag har jag stått i vedboden, mer eller mindre dubbelvikt. Jag har staplat ved, inte riktigt som i Povel Ramels visa där han staplade bräder. Han kunde åtminstone stapla några till sig själv – men vem har intresse av att försöka stapla några vedträn för sig … Nä, alla gick in i den allmänna kompotten.

Kusinen och maken var också delaktiga, men de hade vett att avsluta i tid – själv ville jag komma till botten i högen av vedklampar, för att slippa tänka på detta något mer – men jag hann inte allt – naturligtvis, men en hel del. På slutet satt jag vid vedklyven – jätteroligt! Man lägger ett stort trästycke på maskinen och i ett tvåhandsgrepp – pekfingret på en knapp och ett litet handtag som skulle tryckas ner – sedan var det bara att titta på hur det klyvdes mitt itu – lätt som en plätt, och roligt. Det gällde att hejda sig för att inte göra för små vedstycken.

Maken och kusinen servade med dricka och efter en stund fick jag veta att kusinen gjort i ordning en ”spa-avdelning” och att maken gjort i ordning tvättvatten och ställt fram både tvål, schampo och lagt fram handduk. Det blev tvagning från topp till tå. Temperaturen var helt fantastisk, att kunna stå ute och tvätta sig klockan halv åtta på kvällen och inte frysa. Nytvagad och mycket nöjd kunde jag njuta av kusinens härliga middag – en gammal repris, som jag inte fått på så många år … Stekt potatis, stekt falukorv och stekta ägg! Så underbart gott. Därtill av min favoritsenap Graveleis (från Hudiksvall).

Nu sitter jag här, maken och kusinen har lagt sig – jag kommer alldeles strax att göra detsamma, om jag kommer ur stolen. Det hårda kroppsarbetet börjar komma ikapp. Visserligen har jag påbrå från bönder, men det var två generationer sedan – även om mamma fick hjälpa till som barn och ung. Men det verkar inte som det räknas … Man måste bygga upp sin egen kondition själv …

Grattis Johan på din födelsedag!!

(Vem kunde ens tänka på att komma ihåg kameran idag – ni får föreställa er hur det ser ut när några personer befinner sig omgivna av ved – i sittande ställning, hukande eller dubbelvikta …)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *