Inget ska vara självklart …

Nu har värmen kommit tillbaka – med besked … Det är 29 grader på balkongen i skuggan. Det blir till att sitta här framför datorn i stället, i korsdrag. Kanske är det för att det blir så varmt när det slår till som jag tycker att det är mysigt när vi har lite svalare. Man tar på sig skinntofflorna, mysbyxor och en kofta. Sedan slasar man omkring i lägenheten och bara trivs.

Det har stött på patrull i år att skaffa den sill jag lovat. Det var väldigt struligt förra året också, men det är glömt eftersom det löste sig. Vi gick till butiken igår och skulle kolla upp beställningen – managern kände inte till den, men vad värre var han kände inte ens till sillen … Enligt honom säljer de inte sådan sill eftersom de bara säljer kosher i fiskdisken. Men han var mycket tillmötesgående och jag förklarade att de hjälpt oss förra året, men han kunde inte förstå hur de kunnat göra det. Han lovade att göra ett försök och skulle ringa mig på eftermiddagen. Vilket han också gjorde. Med negativt besked, men han skulle återkomma idag på morgonen.

Själv var jag fullt upptagen med att göra köttbullar till julmiddagen. Vi var tre damer som gjorde köttbullar på 4 kg köttfärs. En blandade, en rullade och en stekte. Dvs, vi förväller dem några minuter i buljong och sedan steks de i långpanna i ugnen – annars hade vi nog stått än och man kan ju tänka hur köket skulle se ut efteråt. Ett tips jag fick från meny i P1 för många år sedan och som jag haft mycket glädje av. De håller sig dessutom runda.

Jag köpte en bit av den salta sill som finns i butiken tvärs över gatan, kallas för salt sill – men ser mer ut som gravad. Lade in den i går, den var precis på gränsen till godkänd. Men, någon höjdare var det inte – för mjuk och ljus i konsistensen. Passar utmärkt att göra motsvarande gravad strömming på.

Efter denna dag var jag helt urlakad, det blev bara lite matrester som piffades upp i ugnen och några rullar på TV. Svårt att somna pga. av tankarna på sillen som fattas. En julmiddag utan sill …

Idag var vi tvungna att slasa oss ut i värmen för att skaffa sillen. Vi bestämde att både maken och jag skulle åka till butiken – eftersom han beställde den förra året. Då var det en kort, rödhårig man, och den jag nu talat med är mycket lång, smal, svarthårig med ett enormt skägg, som han har hårskydd om – ser lite kul ut …

När vi kom dit hade han lyckats skaffa sillen! Vilken lättnad, riktig, hel, fet, salt sill som fortfarande låg i saltlake. Puh, nu slapp vi åka runt till en massa butiker, eller i värsta fall ta den som jag testade.

Det blev ingen TV i kväll, det blev middag på balkongen, + 28 och fullmåne – inte helt fel …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *